Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Zobacz więcej szczegółów w Polityce prywatności

Szukaj

Rokitnik liofilizowany

15.00 zł

Czas dostawy: 7 days

Rokitnik liofilizowany w opakowaniu typu doypack zamykanym hermetycznie 30 g.

Rokitnik liofilizowany świetnie sprawdzi się w kuchni, jako składnik potraw, koktajli i deserów, zachowując bardzo długi termin przydatności do spożycia dzięki kontrolowanemu procesowi produkcji (liofilizacji).

Antyoksydanty zawarte w rokitniku zwalczają wolne rodniki, spowalniają efekt starzenia się oraz przyśpieszają procesy gojenia. Wysoki poziom naturalnej witaminy C wzmacnia odporność. Rokitnik nie zawiera enzymu, który rozkłada witaminę C, stąd jej ilość jest maksymalna nawet po przetworzeniu owoców. Jej regularne przyjmowanie zmniejsza ryzyko przeziębienia.

Czym jest liofilizacja?

Liofilizacja owoców polega na odwodnieniu surowych owoców w wyjątkowo niskich temperaturach (-50°C). W kolejnym etapie całego procesu następuje ściśle kontrolowana sublimacja powstałych kryształków lodu, które przekształcają się bezpośrednio w parę. Na koniec owoce dosusza się w temperaturze 40 - 50°C, a wilgotność owoców szacuje się na 1-2%.

Liofilizaty w 90% zachowują kształt, smak, aromat i barwę owoców. Najważniejsze jednak, że zachowują one wszystkie witaminy i składniki odżywcze z surowych owoców.

Zobacz także

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów